Vitaminele liposolubile

03.10.2015 10:02

 

            Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine).

            Vitaminele sunt sintetizate de vegetale, bacterii sau mucegaiuri, fiind deci preluate din alimente ca atare, de catre organismele animale si om. Uneori pot fi aduse in organism sub forma de provitamine, substante inactive ce trebuie transformate in organism in vitamine active. Flora microbiana intestinala poate sintetiza unele vitamine, care sunt apoi absorbite in organism (B1, B2, acidul folic, B12, K).

            Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic.

            Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A).

            In functie de solubilitatea lor, exista doua clase de vitamine:

- vitamine liposolubile (A,D,E,K);

- vitamine hidrosolubile (B1, B2, B6, B12, PP, P, C, acidul folic, acidul pantotenic, biotina).

            Vitaminele liposolubile sunt solubile in grasimi. In organism indeplinesc functii asemanatoare cu ale hormonilor. Sunt stabile, greu de distrus de diferiti agenti fizici si pot fi depozitate la nivelul organismului.

            Vitamina A (retinol) este adusa in organism ca atare sau sub forma de provitamina numita caroten, care la nivelul ficatului se transforma in vitamina A activa.

            Alimentele cele mai bogate in vitamina A sunt cele de origine animala: ficat, peste gras, lapte, galbenus de ou, smantana, unt, frisca, branza grasa. Alimentele vegetale sunt cele bogate in caroten: morcovi, spanac, urzici, varza rosie, loboda, salata verde, ardei gras, gogosari, rosii, cirese, piersici, caise, prune.

            Vitamina A indeplineste functii importante in organism:

- asigura buna functionalitate a ochiului, influentand adaptarea lui la lumina si intuneric;

- influenteaza cresterea organismelor tinere si reproducerea;

- mentine integritatea unor tesuturi (piele, mucoase, schelet, dinti);

- creste rezistenta organismului la infectii.

            Lipsa vitaminei A din organism poate avea consecinte grave pentru organism (scaderea capacitatii ochiului de a se adapta la intuneric, ingrosarea pielii, uscarea corneei, scade rezistenta organismului la infectii, incetineste sau inceteaza cresterea organismelor tinere, apar tulburari de reproducere, apar malnutritii severe si malformatii congenitale).

            Vitamina D (colecalciferol) are origine animala si vegetala. Alimentele bogate in vitamina D sunt: ficat de peste, lapte, unt, frisca, smantana, galbenus de ou iar dintre vegetale: ciupercile si unele cereale. Vitamina D se formeaza si la nivelul pielii din provitamina existenta aici, sub actiunea ultravioletelor.

            Vitamina D are un rol important in absorbtia calciului si a fosforului din intestin, ajutand la depunerea lor la nivelul oaselor si dintilor. Creste rezistenta organismului la infectii. Ajuta la buna functionare a unor glande cu secretie interna (tiroida, paratiroidele, hipofiza).

            Lipsa vitaminei D din organism duce la aparitia rahitismului la copii si a osteomalaciei si osteoporozei la adulti.

            Vitamina E (tocoferol) se gaseste in germenii de cereale, oua, ficat, lapte, leguminoase uscate, ulei de floarea soarelui, paine neagra sau intermediara.

            Are rol important in procesul de reproducere, in dezvoltarea embrionului si in buna functionare a tesutului muscular si nervos.

            Lipsa vitaminei E din organism duce la sterilitate, malformatii congenitale, avort, tulburari musculare si nervoase.

            Vitamina K se gaseste in alimente de origine animala (ficat de peste, oua, lapte, muschi) si de origine vegetala (mai ales cele verzi: spanac, salata verde, urzici, varza, mazare verde, rosii, unele cereale). Vitamina K este sintetizata si in intestinul gros la om de catre flora intestinala.

            Vitamina K are rol important in coagularea sangelui. Lipsa ei poate duce la hemoragii.